Shared ideas.

26 Mar 2020

(Average rating 3.0 based on 1 rating)

Since RMO sudah dipanjangkan sampai 14/4 ni, kuliah terpaksa tertangguh utk beberapa minggu. Jika keadaan Pandemik Covid-19 sudah reda kelak, diharapkan pihak pengurusan mempertimbangkan utk sambung semula minggu kuliah yg tertangguh dan memendekkan cuti semester, instead of restart sem yg baru. Bagi pelajar yg akan menjalani internship, harap pihak universiti mempertimbangkan cadangan saya iaitu (1) internship bermula lewat dan sesi kuliah akan dijalankan selepas itu tanpa perlu cuti pertengahan semester dan memendekkan masa study week. (2) Menjalani internship selepas semester 8, bg yg sesi internship selama 10 minggu. Jika pihak uthm ingin melakukan kuliah secara atas talian atau FOC, saya cadangkan agar dilakukan didalam social media seperti Facebook, instagram, youtube since platform tersebut mempunyai option melakukan video secara live stream. Selain itu, jika pelajar yg berada dikampung dan tidak mendapat coverage yg kuat, pensyarah boleh berhubung dan memberi arahan melalui aplikasi Whatsapp kerana tidak memerlukan internet connection yg kuat. Saya harap pihak pengurusan tertinggi UTHM dpt mempertimbangkan kebajikan pelajar jika ingin menangguhkan kuliah sem 2 sesi 19/20 yg mengambil ptptn dan bagi pelajar yg sedang menjalani semester akhir. Sekian terima kasih.
General

26 Mar 2020

(Average rating 0 based on 0 rating)

Saya cadangkan UTHM pendekkan waktu cuti 3 bulan nanti. Selepas 14/4 semester ini diteruskan seperti biasa start dgn week 5. Terima kasih
Academics

06 Feb 2020

(Average rating 5.0 based on 5 rating)

67% of Malaysians prefer cashless payment over the conventional method of making transactions. Therefore, Im suggesting that UTHM to start implementing this method too. This is just not a way to support saving the Earth but it will also support the government in their movement of making Malaysia towards a cashless payment country. As the first step, maybe we can start by implementing this method at vending machines, coop, cafeterias of the university.
Facilities and services

07 Mar 2019

(Average rating 2.3 based on 3 rating)

SAF IS ONE OF THE BEST ACTIVITIES THAT CAN BRING UNITE FOR EVERY STUDENT. ITS REALLY HELPFUL IN TERM OF COMMUNICATION & ABLE TO BUILT LEADERSHIP ATTITUDE AMONG THE STUDENT.
General

07 Mar 2019

(Average rating 5.0 based on 1 rating)

Firstly, student lacks of understanding due to less activities that really on our course. For example, during our diploma times. Every semester faculty will do some activities that can enhance our skills such as build & break, site visit, seminar to SMART TUNNEL, Poly homes (we built a house) & others. Its really useful to have that kind of activies.
Academics

07 Mar 2019

(Average rating 5.0 based on 1 rating)

Merujuk perkara di atas, saya sebagai seorang Atlet di UTHM ingin melahirkan rasa ketidak puas hatian di atas oenghapusan SAF. Ini kerana SAF banyak membantu pelajar meredakan stress belajar. SAF juga berperanan tinggi dalan merapatkan hubungan antara pelajar dan fakulti. Selain itu SAF turut dapat menggilap bakat pelajar yang sebelum ini tidak diketahui oleh pasukan sukan. Dengan adanya SAF, pencarian bakat baru atau lebih dikenali pelapis di dalam satu satu pasukan sukan di universiti adalah lebih senang dan mudah. Di harap SUKOL dapat dibatalkan dan ditukar kembali kepada SAF. Demi kesejahteraan dan kebahagiaan sejagat. Kembalikan SAF!! Hapuskan SUKOL! Kami mahu SAF???????? Terimakasih. Mohon rujukan pihak tuan????
General

07 Mar 2019

(Average rating 3.7 based on 6 rating)

Saya sebagai salah sorang wakil bola sepak uthm ingin meminta untuk kembalikan sukan antara fakulti. Kerana SAF lebih menarik berbanding dengan SUKOL dan lebih berprestij. Seperti kita dapat lihat SUKOL yang lepas tidak ramai pelajar yang mengikut serta kerana tidak mempunyai sukan yang banyak dipertandingkan. Seperti sukan bola sepak yang dijalankan menggunakan format 7 sebelah yang tidak mendatangkan suasana yang meriah bagi sukan bola sepak padahal bermain di stadium. Sepatutnya sukan bola sepak dapat menarik pelajar lain untuk memeriahkan lagi suasana sebagai penyokong. Jika tetap mahu membubarkan SAF, saya harap pengurusan dapat mancari jalan lain untuk memeriahkan sukan bola sepak di UTHM. Contohnya membuat liga bola sepak antara fakulti, dan perlawanan akan berlangsung pada hari minggu sahaja. Cara ini dapat memeriahkan suasana di UTHM pada hari minggu dan dapat memberikan platform kepada pelajar untuk menunjukkan bakat yang sedia ada dan cara ini juga dapat memberikan pemain bola sepak UTHM yang sedia ada untuk dijadikan latihan dan mengasahkan lagi kemahiran dalam bidang bola sepak. Sekian itu sahaja idea saya, saya harap pihak pengurusan dapat pertimbangkan idea saya ini. Terima kasih.
General

01 Mar 2019

(Average rating 3.0 based on 5 rating)

Saya mencadangkan, pihak universiti mewujudkan sebuah koperasi untuk menjual buku-buku terbitan UTHM untuk setiap fakulti dan kursus, serta menjual baju bengkel setiap fakulti. Ini akan mempermudahkan para pelajar membeli buku serta baju bengkel tanpa perlu membuat tempahan terlebih dahulu. Sekarang ni pensyarah kena jual buku, pelajar pula kena menguruskan hal tempahan baju bengkel. Siap kena promote di kolej kediaman lagi. Bukankah menyusahkan pelbagai pihak? Pada pendapat saya, pensyarah dan pelajar tidak sepatutnya membuat urusan jual beli. Lagipun sementara menunggu buku yang di tempah itu sedia, pelajar juga menghadapi kesukaran belajar. Baju bengkel pula kalau hilang atau koyak, kena tunggu sampai next sem baru boleh tempah baru ke ? Itu tidak logik bagi saya. Pelajar yang dah beli pun kalau lambat claim baju, mereka tidak tahu nak rujuk siapa sebab takda kedai. Jadi, dengan wujudnya sebuah koperasi universiti, masalah ini tidak akan timbul lagi dan akan mempermudahkan pelajar serta pelbagai pihak. Di sekolah pun ada koperasi mengapa tidak universiti kita ? Saya harap sangat pihak universiti mempertimbangkan idea ini. Terima kasih.
General

21 Nov 2018

(Average rating 5.0 based on 2 rating)

Dicadangkan "supervision fee" dari yuran pelajar pasca siswazah diwujudkan, mungkin dalam lingkungan 10-20% setiap semester. Kewujudan "supervision fee" adalah penting bagi mengalakkan pensyarah mencari pelajar pasca-siswazah dan juga dan merupakan satu penghargaan kepada komitmen pensyarah tersebut. Pensyarah kadang-kadang perlu meluangkan "banyak masa" bagi mendidik penyelidik baru (pelajar baru), malahan ada juga pensyarah yang terpaksa mengeluarkan duit poket sendiri bari membiayai pelajar ke perlbagai kursus/latihan. "Supervision fee" ini bukan perkara baru di Malaysia, contohnya UM telah mempraktiskan konsep ini untuk memupuk semagat pensyarah agar aktif dalam penyelidikan. Diharapkan pihak pengurusan universiti dapat memperincikan perkara ini memandangkan peruntukan untuk penyelidikan juga semakin berkurangan.
Research

(Average rating 5.0 based on 2 rating)

Salam Tahniah atas penganjuran RISE 2018, sangat2 menarik dan jauh lebih baik daripada RnI sebelum ini. Untuk tahun hdapan, saya cadangkan kita jemput penyertaan daripada politeknik. Ini kerana ramai almuni UTHM yang bekerja sebagai pensyarah memerlukan platform untuk publish paper dan hasil penyelidikan, asalkan kosnya murah, Saya juga mencadangkan agar kategori inovasi dinilai dari segi 'simplicity' dalam menyelesaikan masalah, bukan markah dari sego complexity. Ini kerana solution yang simple adalah lebih murah, praktikal, dan lebih mudah dikomersilkan. Wallahualam
Research

09 Nov 2018

(Average rating 3.3 based on 3 rating)

I would suggest that UTHM is using KPPI , Key Pain Points Index rather than KPI. We can invite Prof Dr Ahmad Rahman bin Songip as our consultant. This is hereby inline with what we are doing now...happiness index and tauhidic paradigm index. Just to share that UMP has exercise KPPI. We can visit UMP for benchmarking. I believe, now is the best time to change.
Strategic Planning

07 Nov 2018

(Average rating 5.0 based on 5 rating)

Use RFID system in Staff n Student ID card for cashless payment for all canteen, coop, and kiosk. Give subsidy such as top-up RM10, you'll get RM 11 in your card. Top-up RM50, you'll get RM55 in your card. The NEW student upon registration gets RM55 in their card. Came with their tuition fees. Can deal with Bank Muamalat so they provide the Topup System and get the cash.
Human Resources

(Average rating 0 based on 0 rating)

Pls feel free to give your idea on RnI
Strategic Planning

29 Aug 2018

(Average rating 5.0 based on 2 rating)

Memaparkan jenis2 kursus/bidang tawaran pengajjian di UTHM melalui papan tanda besar diluar pagar UTHM supaya masyarakat luar mengetahui lebih dekat. Ini juga satu kaedah promosikan UTHM.
Human Resources

27 Aug 2018

(Average rating 4.5 based on 2 rating)

Memaklumkan bahawa pemasangan jam analog di hadapan pintu masuk UTHM ke dua (berhadapan perpustakaan) adalah cadangan dari saya kepada Pendaftar UTHM pada tahun 2004 (semasa pentadbiran Pendaftar Hj Shuib) dahulu.
Facilities and services

27 Aug 2018

(Average rating 0 based on 0 rating)

Dicadangkan supaya harga stiker kereta ke 2 dapat dikurangkan sewajarnya dan bukannya rm10.00. Kerana rm10 ini amat membebankan kepada pemilik kereta. Pungutan duit itu pun akan masuk ke akaun kerajaan. Pemilik kereta mungkin memiliki kereta lebih dari 2 buah kerana keperluan dalam keluarga masing-masing yg memppunyai anak sedang membesar dan memerlukan kenderaan. Pembeli kereta akur dengan cukai yg wajib dibayar kepada kerajaan, antaranya harga belian kereta, cukai jalan, insuran tambahan, aksesori dan bayaran2 yang tidak dijangka. Ditambah pula dengan kos kehidupan semakin meningkat berterusan yg amat sukar dibendung utk dikurangkan. Oleh itu, cadangan saya supaya harga stiker kereta pass UTHM No 2 seharusnya rm 2.00 ini amat berpatutan.
General

27 Aug 2018

(Average rating 5.0 based on 1 rating)

I have a background knowledge and practical to assist to all department who needs to measure the performance of equipment/machineries in all laboratories or offices, therefore I personally offered to give this kind of services. So, we will know exactly the performance efficiency ratio's for all equipment in this university. Can call me at 012-7663813 for further detail.
Facilities and services

19 Aug 2018

(Average rating 2.5 based on 2 rating)

Meletakkan sepanduk atau papan tanda di hadapan UTHM yg menunjukkan senarai kerjasama MoU bersama universiti dan industri. Dengan ini, masyarakat luar dapat menilai tentang jaringan antarabangsa yg telah dimeterai bersama universiti dan industri luar.
Human Resources

19 Aug 2018

(Average rating 4.0 based on 1 rating)

Dipohon supaya UTHM dapat menanggung kadar yuran dan bayaran elaun kepada kakitangan yg menyertai pertandingan kreativiti dan inovasi yg setaraf dengannya. Kerana sehingga kini segala perbelanjaan dalam penyertaan tersebut (elaun harian, hotel penginapan, kos membawa pelajar pelajar yg terlibat dan pengangkutan, makan/minum pelajar, poster dan printing serta lain-lain yg berkaitan) telah ditanggung oleh staf yg menyertainya sedangkan pertandingan tersebut juga diambilkira utk dinilai dlm prestasi akhir tahun dan layak menyertai anugerah inovasi dan sebagainya.
Research

19 Aug 2018

(Average rating 3.5 based on 4 rating)

Sesi perkongsian ilmu dan pengalaman kepada staf-staf akademik yg berkhidmat kurang 10 tahun perlu dibanyakkan agar faktor kepimpinan dan kaedah pengajaran dan pembelajaran seimbang dapat dilaksanakan mengikut trend di UTHM. Penyampainya adalah terdiri daripada staf akademik yg telah berkhidmat lebih daripada 10 tahun.
Facilities and services

About

House of Ideas is a platform established by the Research Management Centre (RMC) of UTHM, for sharing ideas about living and working on campus sustainably. Get involved!

Developed by Pusat Teknologi Maklumat.

Social Links

Contact

Research Management Centre
Universiti Tun Hussein Onn Malaysia (UTHM)
86400 Parit Raja, Batu Pahat
Johor, Malaysia
Tel: +607-453 8397/8398/8498/8401
Fax: +607-453 8399
Email: